Mølenbollen – en bolle til tur, en bolle til fest

by / torsdag, 09 juli 2015 / Published in Blogg, Erik, Ukategorisert

Mølen flagger ikke ut. Det historiske stedet er kanskje den mest kjente destinasjonen i Larvik kommune. Et steinkast unna, ligger Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Her bakes Mølenbollen.

Jeg, Baker´n i Havna, drysser fin hvete over benkeplatene.

Nå knar jeg en lokal variant av den tradisjonelle hvetebollen. Men disse er større, fyldigere og har mer av det meste. Det er klart. Bakeverkene fra Nevlunghavn Bakeri & Conditori må stå i stil med distriktet de bakes i, kan du skjønne!

Brunlanes er stedet i Norge med flest soldager : – Hvorfor ikke spille på våre venners gode minner og opplevelser?

Det er jo ikke uten grunn vi sier: Kom som en gjest – Reis som en venn!

Deigen jeg jobber med, skal straks bli til Mølenboller.

Litt av hvetemelet er her blitt byttet ut med lettkokte havregryn som gir mer smak.

Den perfekte kombinasjonen av hvete og havregryn, sendes assosiasjonene både til vakker natur, helse og gode smaksopplevelser.

Smaken av kardemomme passer ypperlig til en skive brunost eller to.

 

To søstre velger Mølenbollen som proviant. Foto: Ane Chatrine Buck

To søstre velger Mølenbollen som proviant. Foto: Ane Chatrine Buck

Noe å bite i

– Du får noe å bite i, saltinnholdet er minimalisert og bollen inneholder dessuten ekte meierismør, kan jeg røpe. Jeg er ikke redd for å dele oppskriftene mine.

– Det er ikke farlig å dele oppskrifter med andre, selv om ingrediensene er de samme, blir resultatene uansett forskjellige! Jeg er baker med begge hendene. Det må til for Mølenbollen går som varmt hvetebrød – bokstavlig talt! Ikke bare er de smakfulle, de er mettende og et helt lite måltid å ha med seg på stranda eller rett og slett ta med seg til Mølen!

– Mølen kan ikke flagge ut… Navnet Mølenbollen, er hentet fra den kanskje mest besøkte destinasjonen i hele Vestfold, ja hele Øst-Norge? I 2008 ble Mølen åpnet som Nordens første UNESCO Europeiske Geopark. 316 ulike fuglearter bruker det historiske stedet som rasteplass. Et tusentalls av mennesker gjør det samme.

Når været er på sitt verste, er Mølen på sitt beste. Etter en tur ut hit, med vind i håret og sjøsprøyt i ansiktet, er det bare en kort spasertur til Baker´n i Havna. Her, og bare her selges Mølenbollen! Året rundt. I skrivende stund er det sommer og sol, Nevlunghavn og Mølen er vakkert!

Her har du oppskriften min, bare å prøve å bake om du vil. Eller ta turen til oss for å smake.

LYKKE TIL

Mølenboller:

1 kg. Mel

½ helmelk

150 gram sukker

12 gr. Salt

12.g kardemomme

2 egg

15 gr. Tørrgjær

150 gr. Meierismør

50 gr. Lettkokte havregryn

(500 gr. Rosiner)

Fremgangsmåte:

Mel og melk eltes sammen. 1 minutt. Hviler en time. Havregryn legges i bløtt med vann sammen med et egget. ( Bruk mer vann enn du trur til denne bløtleggingen) Havregryna trekker til seg veldig mye vann. Det er med på å få en saftigere bolle. ( Men dette er hemmelig, så ikke si det til noen)

Tilsett retten av ingrediensene til meldeigen, spar meierismøret. Del meierismøret i små terninger, og tilsett dette mot slutten av eltetiden. Deigen hviles en time. Del opp og rull ut , 120 gr. Deig til hver bolle, heve minimum til dobbelt størrelse.

Pensle med egg etter ønske. Stekes på 200 grader til de er gylne, 8 – 10 minutter.

Vær så god! God jente, serverer god bolle. Mølenbollen finnes bare her på Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Foto: Ane Chatrine Buck

Vær så god! God jente, serverer god bolle. Mølenbollen finnes bare her på Nevlunghavn Bakeri & Conditori. Foto: Ane Chatrine Buck

TOP UA-62443476-1