Med visdom på maten

by / lørdag, 15 august 2015 / Published in Marte

– Endelig er det skolestart! Det betyr matpakker! Nei, jeg mener ikke tørre, gamle skiver med svett ost og seig skorpe! Jeg mener skikkelig mat som gir kraft, næring og holder deg aktiv hele dagen.

Matpakkeeneri

Matpakkeenergi

Erik, Baker´n i Havna, er nesten ikke til å stoppe. Er det mulig å være SÅ ivrig og klar for skolestart? Joda!  I farta døper Baker´n om sine saftige, energibunter av noen müslibriks og gir dem navnet Skolebrix. Brixene er så fulle av frø og frukt at de kan spsise som de er, men gjør seg selvsagt med pålegg. Som et lite brød kan de deles opp både på tvers og på langs, og resultatet blir små, lekre, brødskiver av rein eneri.

Müslibrix

Müslibrix må gjerne kalles Skolebrix – for her er det energi til 1000!

– Barna trenger godt brød som gir dem krutt til hele dagen. Er det friminutt skal bein og armer holdes i aktivitet,  i timene trenger hjernecellene masse, masse energi for å tenke kunne klart, ta i mot ny lærdom og ikke minst for å komme på noe nye ideer!

Det hjelper altså ikke med ny, gild sekk, nytt penal i fire etasjer, nyspissede blyanter i crom, joggesko som blinker eller amerikansk caps. Det hjelper ikke med brune legger og imponerende ferieminner om huggorm i hagen, store bølger, Legoland og ny sykkel. Uten maten kommer en ingen vei. Uten matpakka kan du bare glemme det. Ja, bokstavelig talt. For uten energi til hjernen, vil du ikke kunne huske noen ting.

– Det ville være trist, sier Bakern. – Regelrett bortkasta skolegang!

Allerede klokka 06.00 smører han på tre skiver brød og legger dem klare i disken.

– Det er alltid noen som har glemt å smøre, stått opp med feil fot og fått  en travel morgen.  Men det finnes håp! Det er jo bare å hente seg ei matpakke her! Godt pålegg på Mølenbrød!

– Vi hjeler dem litt da veit du, sier Baker´n og slår av prisen på kaffen hvis de voksne heller ikke har rukket å få de nødvendige dråpene før de forsvinner inn i morgentrafikken.

 

Matpakke

Tre skiver grovbrød er bra for hue, bein og armer.

 

Men neste dag kan kunden sikkert smøre matpakka si sjøl. På Nevlunghavn Bakeri & Conditori, har han nemlig kjøpt med seg 5 brød og fått 20 % avslag.

– Det betyr et brød gratis det, opplyser Baker´n i Havna og oppfordrer kunden  til å gi bort det beste brødet til en god venn. Slik sprer han det gode budskap. Brød er til for å spises og for å deles. Ikke minst skal de deles i skiver . Og hvem vet, hadde du spurt et brød hva det ville blitt når det ble stort, da kan du nesten banne på at svaret var noe fint, nyttig og nærende. Brødet ville sikkert svart:

– Når jeg blir stor, – da vil jeg bli matpakke!

 

TOP UA-62443476-1