Det er bære godt!

by / tirsdag, 15 september 2015 / Published in Marte

5 om dagen, oppfordrer det Norsk Helsedirektorat. Nei, de snakker dessverre ikke om kaker. Marsipankake og muffins sprengfulle av blåbær –  er kanskje likevel litt innafor? 

– Det kan jo ikke skade heller da, mener Baker´n i Havna og gir conditor Gunn Hilde nye utfordringer. Hva med en kake med blåbær i bunnen, blåbær i kremen – og dertil blåbær på toppen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med blåbær i bunn, får du vann i munn!

– For mye av det det gode er bare deilig, poengterer Baker´n. Han kan dessuten vise til nyere forskning som sier at ville bær faktisk er hakket sunnere enn frukt. Ja, bær skal ha 15 ganger flere Omega 3-fettsyrer enn eple, banan og appelsin.

Til Opplysningskontoret for Frukt & grønt, sier prostdoktor ved ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Elling Bere, at ville bær gir like mye Omega 3- fettsyrer som fisk.

Å si at kake er mer sunt enn fisk, er nok likevel å strekke strikken litt langt. Dessuten er det  smaken Baker´n i Havna er mest opptatt av.

Blå krem

Blå krem

Hele blåbær, er allerede bakt inn i en tradisjonell sukkerbrødoppskrift. Nå piskes kremen. Når kremen er klar, skæres tre skjeer blåbærsyltetøy inn for hånd. Siden det her brukes syltetøy, skal det ikke være nødvendig å tilsette mer sukker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krem a´la blåbær

Gunn Hilde skjærer bunnen opp i tre og legger et pent lag blå krem både inni og utenpå. For dem som vil ha enda mer smak, anbefales også et ekstra lag med blåbærsyltetøy, frosne bær, eller aller helst helt nyplukkede.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Litt god og rund…

– Hmmmm? Hvordan få bærene til å feste seg til marsipanlokket? Lim? Mer krem?

Gunn Hilde skjærer seg ned til det første laget. Genialt! Nå får får de hele blåbærene feste og triller ikke av!

Blå topping

Blå topping

– Blåbær kan da passe til annet enn pannekaker, slår Baker´n fast og skjærer den første biten. Her er det blått i flere lag. Blått i blått.

Blått i blått med Omega 3-fettsyrer!

Blått i blått med Omega 3-fettsyrer!

Ferskt skal det være. Det gjelder ikke bare bakevarer, men også bær. Mest sunne er bærene når de kommer rett fra busk eller lyng.

– Med bløtkaker er det litt andre regler, innvender Gunn Hilde.

– Kremkaker er best når de har fått hvilt en dag. Eller en natt. Da vil bunnen trekke til seg mer fuktighet og smakene kommer bedre fram.

Prostdoktor ved ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Elling Bere, ønsker seg et kosthold der fem energiprosent av kosten vår blir byttet ut med en miks av blåbær, multer og tyttebær.

Fem prosent er ikke mye. Men det krever en liten endring. Det heter seg at all endring er smertefull. Men det kan da ikke gjelde bær?

Å bytte ut en kjeks med en neve bær, det er bære godt!

 

 

 

TOP UA-62443476-1