Danskenes helligbrød

by / lørdag, 30 mai 2015 / Published in Marte, Ukategorisert

Som pasta er religion for det italienske folket, er wienerbrød hellig for danskene. 5. juni feires innføringen av den danske grunnloven. Hva tror du de spiser?

Wienerbrød så klart! Men ikke av en hvilken som helst kvalitet. Ekte wienerbrød er nemlig ikke bakt i all hast, kjevlet, fylt og stekt. De skal ikke være for store og ikke for fete. Egentlig er det helt sprøtt hvor mye som skal til for å kunne lage et sprøtt wienerbrød. Ikke bare skal det bestå av et sprøtt lag, men hele27 sprø tynne etasjer. Mellom hvert lag skal det være luft. Hvis ikke, er det ikke ekte. Og ekte wienerbrød, de skal bakes med presisjon og respekt. Derfor er danske wienerbrød som kunststykker å regne.

Dansk wienerbrød

Dansk wienerbrød

Sju slag

Ei finnes det en type wienerbrød. Det finnes mange. Det er wienerbrød for en hver smak. Det er smørkrans, wienerstang og kammer. Det er wienerbrød med sjokolade, marmelade av bringebær, wienerbrød med sviskefyll og aprikoser. Her er wienerbrød for ensomme og wienerbrød for fest. Det er wienerbrød for gamle og wienerbrød for barn. Barn? Wienerbrød er da vel ikke barnemat?
Å jo da. Det sies at smak er kulturelt betinget. Norske barn liker brunost fordi de har vokst opp med det. Slik er det også med danske barn og wienerbrød. Er du dansk, liker du per definisjon wienerbrød. Uansett alder.

Barnemat

Til et hvert barnefødselsdagsselskap serveres det gjerne en kakemann eller en kakekone nettopp av wienerdeig. Etter tradisjonen får hvert barn sitt stykke, men når selve kakekroppen er spist opp og man kommer til hodet, da flykter alle barna fra bordet, hyler og springer ut. Under måltidet har de vel blitt så glade i sin kakemann at de synes handlingen er grotesk. Er det overtru knyttet til denne deigen? Også disse kakene kalt ”spandauer”, har noe mystisk over seg. Denne sorten har fått det grufulle kallenavnet ”Bakerens onde øye”. Kan forklaringen være så enke at wienerbrødet er rundt som et øye og at eggekrem i midten som minner om en ødelagt iris?

Dus med en danske

Navnet kan man kanskje gjøre narr av, men selve bakerprosessen er likevel ingen spøk. Slurves det en lille smule her, ødelegges alt. Eksempelvis er deigens tre hvileperioder er alfa omega. Det samme er ingrediensenes temperatur.
Deigen må være kald når den skal jobbes med. Den må heller ikke arbeides med så mye at den blir stram.
Skal du bake wienerbrød selv, er det beste tipset å alltid holde margarinen kald. Det andre, og kanskje et bedre tips, er å overlate hele wienerbrødbakingen til en baker. En riktig god en.

Gjerne Baker´n i Havna. Og selv om danskene var en smule seinere enn oss nordmann med å etablere en grunnlov, har vi all grunn til å feire vårt nabofolk. Om ikke annet så i ren solidaritet. Ja, til både danskene og til wienerbrødene. Da er det også ok å vite at en ekte dansk frokost, alltid, alltid både skal og bør avsluttes med kaffe og wienerbrød, og at Baker´n i Havna har begge deler. Kanskje sier han til og med ”daus” når det går i døra?

En riktig god en.

En riktig god en.

http://no.wikipedia.org/wiki/Danmarks_grunnlovsdag

 

TOP UA-62443476-1